Ordo et Ecclesia inter se, quondam et nunc

Wat is de betekenis van de kartuizers in en voor Kerk en wereld? Is hun materiële plaats zeer klein (nu ongeveer 450 leden!), toch is hun geestelijke waarde erg belangrijk. In 1924 heeft Pius XI in de bulle Umbratilem het belang van het contemplatief leven onderstreept.1 In Vaticanum II wordt uitdrukkelijk over de waarde van deze levensvorm gesproken. Paulus VI en, recent, Johannes Paulus II spreken in dezelfde zin. Ook de vernieuwde statuten van de kartuizerorde handelen over dit leven waarin de monniken "gescheiden van allen, toch met allen verenigd zijn". Heel hun leven is erop gericht het kloppende hart van de kerk te zijn.
In het bijzonder:
- Paus Benedictus XVI bezoekt de Comune di Serra San Bruno op 9 oktober 2011 [You Tube]
- Paus Franciscus richt een boodschap tot de Orde van de Kartuizers (zie bijlage)2
- Bekrachtiging van de bulle Umbratilem door Joannes-Paulus II op 14 mei 1984 (zie bijlage).

De orde telt vandaag 16 mannenkloosters en 4 vrouwenkloosters3:
Argentinië
- Cartuja de San José – kartuizers
Brazilië
- Mosteiro N.S. Medianeira (RS) – kartuizers
Duitsland
- Kartause Marienau – kartuizers
Frankrijk
- Grande Chartreuse (Isère) – kartuizers
- Chartreuse de Portes (Ain) – kartuizers
- Chartreuse de Montrieux (Var) – kartuizers
- Chartreuse de Nonenque (Aveyron) – kartuizerinnen
- Chartreuse Notre Dame (Alpes de Haute Provence) – kartuizerinnen
Groot-Brittannië
- St Hugh's Charterhouse (Parkminster) – kartuizers
Italië
- Certosa di Farneta (LU) – kartuizers
- Certosa de Serra San Bruno (VV) – kartuizers
- Certosa della Trinita (SV) – kartuizerinnen
Slovenië
- Kartuzija Pleterje – kartuizers
Spanje
- Cartuja de Miraflores (Burgos) – kartuizers
- Cartoixa de Montalegre (Barcelona) – kartuizers
- Cartuja de Porta Coeli (Valencia) – kartuizers
Verenigde Staten
- Charterhouse of the Transfiguration (Vermont) – kartuizers
Zuid-Korea
- Notre Dame de Corée – kartuizers
- Annonciation – kartuizerinnen
Zwitserland
- Chartreuse de la Valsainte – kartuizers

  • 1. Gepubliceerd in Acta Apostolicae Sedis, 16 (1924), 384-391.
  • 2. Mededeling van Tim Peeters op 24 oktober 2014, waarvoor dank.
  • 3. - In 2001 heeft het generaal kapittel van de Orde besloten de kartuis van Sélignac (Frankrijk) te sluiten en de communauteit te vervangen door een groep van leken met een bijzonder kanoniek statuut onder het spirituele gezag van de prior-generaal (La Maison Saint Bruno à la chartreuse de Sélignac). Zij leiden er een leven in eenzaamheid en gebed geïnspireerd door het voorbeeld van de heilige Bruno en het monastieke model van de kartuizerorde. Zowel mannen als vrouwen kunnen er zich een tijd lang terugtrekken om zich te bezinnen.
    - Tijdens het generale kapittel van de kartuizerorde, dat elke twee jaar plaatsvindt in het moederklooster van La Grande Chartreuse bij Grenoble, werd besloten om in de loop van 2011 twee kloosters te sluiten. Het betreft de kartuizerkloosters van Aula Dei in Zaragoza (Spanje), dat in 1563 werd gesticht, en dat van Scala Coeli in Evora (Portugal), dat uit 1587 dateert. In tegenstelling tot verschillende andere kartuizerkloosters, kampten deze twee gemeenschappen met de problematiek van vergrijzing en gebrek aan nieuwe roepingen. Dit maakt dat de kartuizerorde vandaag nog 16 kloosters voor monniken en 4 kloosters voor monialen (kartuizerinnen) in de wereld telt.
    - Het generale kapittel van de kartuizerorde besloot deze zomer (2019) om twee kloosters te sluiten, m.n. het Portugese kartuizerklooster Santa Maria Scala Coeli in Évora en het Spaanse kartuizerinnenklooster Santa Maria de Benifáça in Castellón (Valencia). In 2013 werd ook al het kartuizerinnenklooster van Vedana (Belluno) in de Italiaanse Dolomieten gesloten. Daarmee telt de orde vanaf 2020 nog vijftien kloosters voor mannen en vier kloosters voor vrouwen. Op zondag 6 oktober 2019, feest van de heilige Bruno, zal mgr. Francisco José Senra Coelho, aartsbisschop van Évora, een voormalige kartuizermonnik van Scala Coeli tot diocesane priester wijden. Op maandag 7 oktober zal de pasgewijde priester een eremis voorgaan in de kloosterkerk. Op dinsdag 8 oktober 2019 zal de aartsbisschop er dan de laatste eucharistieviering voorgaan en de pauselijke clausuur per decreet opheffen. De resterende Portugese monniken en Spaanse monialen worden naar andere kartuizer- en kartuizerinnenkloosters overgebracht. — Met dank aan Tim Peeters voor al deze mededelingen.